Anunțul zilei vine de la Pfizer: vaccinul anti-Covid ar putea apărea pe piață curând
Pfizer a venit cu o veste bună în plină pandemie și a anunțat că se pregătește să ceară autorizarea pentru vaccinul care să prevină infectare cu noul coronavirus, care declanșează boala Covid-19.
Pfizer a făcut anunțul care dă speranță omenirii. Vaccinul pe care-l testează de luni bune are rezultate mai mult decât îmbucurătoare și a dat rezultate pozitive în 90% dintre cazuri. Practic, în cadrul studiilor clinice realizate pe zecii de mii voluntari, a reieșit că poate preveni mai bine de 9 din 10 infecții cu noul tip de virus.
Cei de la Pfizer au lucrat cu germanii de la BioNtech și au venit cu concluzii care dau speranță. Mai sunt câteva proceduri de urmat și, dacă totul merge bine, atunci Pfizer ar putea cere oficial autorizarea pentru punerea pe piața americană a vaccinului în luna noiembrie. În primele tranșe, ar fi de așteptat ca vaccinul să aibă o eficiență de 60%-70%.
Vaccinul Pfizer ar putea fi un succes
De când a izbucnit pandemia, cercetătorii din toată lumea fac eforturi să vină pe piață cu un vaccin. Cei de la Pfizer, spre exemplu, au realizat studii clinice pe nu mai puțin de 43.538 de voluntari din mai multe țări. Iar rezultatele au fost îmbucurătoare: cu o eficiență de peste 90%.
Comisia Europeană negociază deja cu echipele de cercetători de la Pfizer și BioNtech un acord care să-i permită achiziționarea unei cantități mari de doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de cele două companii. Cele două companii au anunțat că vor putea produce până la finalul anului 2021 peste 1,3 miliarde de doze, adică necesarul pentru vaccinarea a circa 650 milioane de persoane.
În 2020 vor putea produce circa 50 de milioane de doze.
Cum s-au realizat studiile
E importat de precizat și cum au decurs studiile clinice: eficiența a fost măsurată prin compararea numărului de participanţi infectaţi cu noul coronavirus în grupul care a primit vaccinul şi în cel care a primit un placebo, ”la şapte zile de la a doua doză” şi la 28 de zile de la prima doză.
După ce au venit cu vestea bună, cele două companii au ținut să precizeze că e ”o mare zi pentru ştiinţă şi omenire”. E lesne de înțeles așadar de ce se vrea grăbirea procesului: companiile vor să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni. Un vaccin şi tratamente mai bune sunt considerate cea mai bună cale de scăpare de restricţiile impuse în lume.
Aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate. Vaccinul foloseşte o abordare experimentală – injectarea unei părţi a codului genetic al virusului – cu scopul de a pune în mişcare sistemul imunitar.
Vaccinarea constă în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni, scrie news.ro. Nu e clar, deocamdată, cât durează imunizarea, dar ar fi chiar și așa un pas uriaș pentru a învinge pandemia.
”Ne-am apropiat cu un pas semnificativ de furnizarea oamenilor din întreaga lume a unui progres indispensabil către încheierea acestei crize sanitare globale”, apreciază preşedintele Pfizer, dr. Albert Bourla.
Regatul Unit, de exemplu, a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin. Cum era de așteptat, investitorii au exprimat entuziasm. Anunțul a condus la creşteri pe bursele europene.